DE GESCHIEDENIS VAN "JONKERBOSCH" (deel 6)
Gerda Arts-Gilsing
In de winter van 1961 wordt er flink Carnaval gevierd op Jonkerbosch. De kinderen doen mee aan de optocht in Nijmegen-Zuid met een prachtige praalwagen: de tot "burcht" omgebouwde keukenwagen.
De tot "burcht" omgebouwde keukenwagen startklaar voor de Carnavalsoptocht (1961) |
Het laatste couplet van de toenmalige Carnavalstopper luidde:
"Het kruisje van Aswoensdag, getooid op onze kop,
Brengt ons weer tot bezinning, we zetten het spel stop.
Maar op woensdagmorgen, die volgt op Carnaval,
We wedden dat je zachtjes nog dit liedje horen zal!"
Op 14 november 1961 wordt het nieuwe orgel in gebruik genomen. Dit gaat gepaard met de nodige festiviteiten en ons aller Eduard van Beinum begeleidt het broederskoor met het Ave Verum, Salve Regina en Tantum Ergo.
De Gelderlander schrijft hier een uitgebreid artikel over.
Het orgel dat ook op de dag van inzegening wordt bespeeld door Eduard van Beinum, pupil (vanaf 1942) en later werknemer op Jonkerbosch. |
Er wordt druk gewerkt aan het "diepe" zwembad. Omdat de bouwkosten erg hoog zijn moet alles in eigen beheer worden uitgevoerd. Omdat we bij de officiële instanties geen financiële steun krijgen zijn we voor hulp, behalve van het Provinciaal Bestuur, afhankelijk van giften van particulieren.
De Hatertse biljartvereniging "St. Chrispinus" b.v., organiseert een tournooi t.b.v. het zwembad en de opbrengst van de sportkampen op het terrein (f 380,-) wordt ook voor dit goede doel gebruikt.
In de zomer van 1963 hoopt men klaar te zijn.
Het grote zwembad uitgegraven (1962). Eenmaal op diepte blijkt pas hoeveel zand het was en hoe wit. | Br. Innocentius (links) en collega als metselaars bezig aan de kleedhokjes (1962) |
Op 25 januari 1964 worden de nieuwe paviljoens (bij velen van ons nog bekend als groep 8, 9 en 10) geopend en ingezegend. De bewoners zorgen voor koffie en koek voor alle gasten en de drumband van Jonkerbosch treedt voor de eerste keer op.
De paviljoens 8, 9 en 10 verrijzen in de periode 1944-1947 de tijdelijke Engelse begraafplaats lag. Achter de bomen ligt nu het Broeder Koenraadpark. |
Deze drumband werd in 1963 opgericht onder de naam "De Jonkers". Door de leider, de heer L. Hommerson werd ontzettend hard met de jongens geoefend om tijdens het eerste optreden in uniform zo goed mogelijk voor de dag te komen.
En jawel hoor, het had resultaat! In Heeze op een concours werd de tamboer-maître van "De Jonkers" zelfs eerste!
Er werd een radio-opname gemaakt voor het toen erg populaire programma "Melange", waarvoor - getuige de vele reacties – grote belangstelling is geweest.
De eerste stappen van drumband "de Jonkers" (nog zonder uniform) |
JoJo, jaargang 3 (1983), nummer 2 (december), pp. 25-27