Kabeltarieven in Nijmegen

Telekabel verlaagt tarief in Nijmegen  De Gelderlander, 13-01-1998
Kabeltarieven gaan toch weer omhoog in de stad  De Gelderlander, 28-02-1998
Politiek woedend om kabeldeal  De Gelderlander, 02-03-1998
Wethouder: fracties juist geïnformeerd over kabel  De Gelderlander, 03-03-1998
Commentaar: Kabeltarief  De Gelderlander, 04-03-1998

'Kabelbedrijf onbetrouwbaar'  De Gelderlander, 17-03-1998
Onduidelijkheid over tarieven van Telekabel  De Gelderlander, 09-09-1998
reactie: (On-)duidelijkheid over tarieven  De Gelderlander, 14-09-1998
column Scherpschutter  De Brug 16-09-1998

Onderzoek tarieven Telekabel  De Gelderlander, 04-03-1999
Strijdbijl over kabeltarief begraven  De Gelderlander, 14-04-1999
reactie: 'Lastenverhoging'  De Gelderlander, 31-05-1999

'UPC werd in zes jaar tijd 44 procent duurder'  De Gelderlander, 07-12-2001
UPC-tarief weer omhoog  De Gelderlander, 18-02-2002
Kabelbedrijf UPC duur in Nijmegen  De Gelderlander, 16-12-2002
Tarieven UPC hoger  De Gelderlander, 31-05-2003

meer over 'de kabel'

 
Telekabel verlaagt tarief in Nijmegen

Door onze verslaggever
NIJMEGEN - Telekabel gaat alsnog het kabeltarief in Nijmegen met een kleine twee gulden per maand verlagen. Daarmee komt het kabelbedrijf tegemoet aan een eis van de gemeente Nijmegen. Al sinds mei lag de gemeente met het kabelbedrijf in de clinch. Bij de verkoop van het kabelbedrijf in het begin van het jaar bedong de gemeente dat het abonneetarief de eerste drie jaar alleen met het inflatiepercentage verhoogd zou mogen worden.
Begin mei werd echter het tarief met meer dan 15 procent opgetrokken. Met steun van de gemeenteraad drong wethouder H. Janssen aan op verlaging. Anders zou de gemeente naar de rechter stappen. Het overleg over de kwestie nam een halfjaar in beslag. Gisteren meldde Janssen dat Telekabel de verhoging met terugwerkende kracht vanaf mei 1997 intrekt.

Bron: De Gelderlander, dinsdag 13 januari 1998

 
Kabeltarieven gaan toch weer omhoog
in de stad

Door LUCAS VAN HOUTERT
NIJMEGEN - De Nijmeegse kabeltarleven gaan volgend jaar alsnog met f 1,80 per maand omhoog. Recent draaide Telekabel een eerdere tariefsverhoging terug, na een hoogopgelopen conflict met de gemeente Nijmegen die Telekabel aan oude afspraken herinnerde. Maar uit een gisteren vrijgegeven contract tussen het kabelbedrijf en de gemeente Nijmegen blijkt dat nu niet meer dan een uitstel.
Over de kabeltarieven is meer dan een half jaar strijd gevoerd door de Nijmeegse wethouder Janssen en Telekabel. Aanleiding was de tariefsverhoging die het kabelbedrijf in mei 1997 doorvoerde. Volgens Janssen is die in strijd met eerdere afspraken. Bij de verkoop van het kabelnet, eind 1996, zou zijn afgesproken dat de prijzen de eerste drie jaren niet harder mogen stijgen dan het inflatiepercentage.

Renteloze lening
Vorige maand liet Janssen weten dat de verhoging met terugwerkende kracht zou worden teruggedraaid. Telekabel bracht abonnees een bedrag van in totaal zestien gulden in mindering.
Naar nu uit de overeenkomst blijkt, gaat de verhoging met ingang van volgend jaar alsnog door.
In ruil voor het (tijdelijk) terugdraaien van de maatregel, moet Nijmegen een renteloze lening van een miljoen gulden aan Telekabel verstrekken. Om dat miljoen terug te kunnen betalen, brengt het kabelbedrijf de abonnees maandelijks dertig cent extra in rekening. Met die dertig cent erbij komt de totale tariefsverhoging op f 1,80.
Telekabel rechtvaardigt de verhoging door te wijzen op de miljoeneninvestering in het aanleggen van glasvezelkabels. Daarmee wordt het Nijmeegse kabelnet geschikt gemaakt voor Internet, telefonie en betaal-tv.
Wethouder Janssen heeft altijd bestreden dat een dergelijke investering hogere tarieven rechtvaardigt.
Naast de hogere abonnementsgelden heeft het kabelbedrijf ook bedongen dat de periode waarover de (tariefs-)afspraken met Nijmegen gelden, wordt bekort. Op 1 november 1996 sloten beide partijen hun overeenkomst. Op 1 januari 1999 verlopen de afspraken.

Regio
De Nijmeegse overeenkomst heeft waarschijnlijk ook gevolg voor de regio. Bij de verkoop van gemeentelijke kabelnetten aan Telekabel waren ook Beuningen, Millingen, Ubbergen, Groesbeek, Mook en Middelaar en West Maas en Waal betrokken. Die gemeenten gaan nog onderhandelen over de tariefsverhogingen. Daar zullen de afspraken met Nijmegen bij worden betrokken, aldus de overeenkomst.
Wethouder Janssen van Nijmegen was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.
Een woordvoerder van Telekabel zegt geen commentaar te wilen geven 'op overeenkomsten die we zelf niet openbaar hebben gemaakt'.

Bron: De Gelderlander, zaterdag 28 februari 1998

 
Wethouder Janssen onder vuur

Politiek woedend om kabeldeal

Door LUCAS VAN HOUTERT
NIJMEGEN - Nijmeegse partijen zijn woedend om de zaterdag bekend geworden overeenkomst over de tarieven van kabelbedrijf Telekabel. De partijen kregen eerder van wethouder Janssen te horen dat de tariefsverhoging van vorig jaar zou worden teruggedraaid. Maar in plaats van afstel, gaat het slechts om uitstel.

"Ik vind dat ik ben blij gemaakt met een dooie mus", zegt CDA-fractiespecialist R. Ester. In januari feliciteerde ze Janssen nog met zijn 'triomf'. Nu blijkt dat de tariefsverhoging uit mei 1997 (met f 1,50 per maand) wel wordt teruggedraaid, maar volgend jaar alsnog ingaat voor de Nijmeegse kabelabonnees. Bovendien moet Nijmegen Telekabel een (tot 1999) renteloze lening van een miljoen geven.
Voor de aflossing daarvan mag Telekabel de abonnees bovenop de 1,50 gulden nog eens maandelijks dertig cent in rekening brengen. Plus een nader te bepalen extra toeslag voor de rente op het miljoen. Tot zaterdag wist geen van de partijen van dit deel van de overeenkomst af.

VVD- fractievoorzitter R. Verdijk vindt dat de zaak 'naar misleiding' riekt. "Bijzonder vreemd dat hierover geen overleg is geweest met de fracties." GroenLinks-voorman T. Hirdes wijst erop dat in de Tweede Kamer bewindslieden die verkeerde informatie geven, moeten opstappen. "En misschien is dat hier ook wel het geval."
Ook binnen Janssens eigen fractie D66 worden vraagtekens gezet bij de handelswijze van de wethouder. "Ons is maar de helft van de waarheid verteld", concludeert fractiespecialist W. Koop. "Ik sta hier toch wel even van te kijken."
PvdA'er M. van Hulsentop is terughoudender. Ze wil eerst opheldering van de wethouder.

Sommige fractieleden sluiten niet uit dat wethouder Janssen half januari nog niet wist hoe de overeenkomst - gedateerd op 30 januari - eruit zou zien. Maar hij had er tenminste op terug moeten komen in de Commissievergadering van 2 februari, luidt algemeen de opvatting.
VVD'er Verdijk vindt niet alleen dat de raad onjuist is geïormeerd, volgens hem heeft Janssen bovendien verkeerd gehandeld. Waar Telekabel niet zonder meer de tariefsverhoging wilde terugdraaien, had de wethouder het bedrijf voor de rechter moeten slepen, aldus Verdijk. Bij de verkoop van het gemeentelijk kabelnet aan Telekabel, eind 1996, is immers afgesproken dat de tarieven drie jaar niet zouden stijgen.

De partijen hebben nog één commissievergadering en raadsvergadering om op heldering te vragen. Na de raadsvergadering van april stapt de wethouder uit de politiek. Janssen - op vakantie - was afgelopen weekeinde onbereikbaar voor commentaar.

Bron: De Gelderlander, maandag 2 maart 1998

 
Wethouder: fracties juist geïnformeerd
over kabel

Door onze verslaggever
NIJMEGEN - De Nijmeegse raadsfracties zijn niet verkeerd geïnformeerd over de overeenkomst met kabelbedrijf Telekabel. Dat stelt wethouder Janssen in reactie op kritiek dat hij in januari ten onrechte deed voorkomen dat de hogere kabeltarieven van de baan zijn. Volgens de wethouder heeft hij duidelijk gezegd 'de finesses' van het contract met Telekabel nog zouden volgen.

In de raadscommissie half januari meldde Janssen dat het kabelbedrijf een eerdere tariefsverhoging van 1,50 gulden per maand ongedaan zou maken. Onvermeld bleef dat op 1 januari 1999 die tariefsverhoging alsnog door zou gaan en zelfs een paar dubbeltjes hoger uit zal vallen. Bovendien moet Nijmegen het kabelbedrijf een renteloze lening van een miljoen geven, bleek enkele dagen geleden uit de letterlijke tekst van het contract met Telekabel.

Janssen zegt een en ander niet te hebben gemeld omdat de overeenkomst nog niet definitief rond was. Pas op 19 februari ondertekende Telekabel de op 30 januari opgestelde tekst, aldus de wethouder. "Dat hele pakket zou op 16 maart in de commissie aan de orde komen, zoals de normale procedure is." Hij zegt dat hij in januari wel al wist dat de tarieven later alsnog omhoog zouden gaan.

Vanuit de verschillende fracties wordt Janssen vooral aangerekend dat bij het beeld heeft geschapen alsof de tariefsverhoging van de baan zou zijn. Onzin, vindt Janssen. De gemeenteraad heeft er in 1996 zelf mee ingestemd dat de tarieven drie jaar niet mogen stijgen. Dat het bedrijf na die periode, dus vanaf 1999, de abonnementsprijs laat stijgen, is volgens hem te verwachten.

Wat de lening van een miljoen betreft, zegt hij dat de voorwaarden daarvoor nog niet precies vaststaan. In het contract staat wel dat Telekabel de kosten van aflossing en rente vanaf volgend jaar mag verhalen op de abonnees.

"Het is natuurlijk een compromis", verdedigt Janssen het contract met Telekabel. Hij heeft er meer dan een half jaar over onderhandeld met het kabelbedrijf. Punt van discussie was vooral de vraag of de gemeenten uit de regio Nijmegen, tot 1996 eigenaren van de kabel en zendmachtiging, een tariefsstijging hebben afgesproken. Telekabel zegt van wel, en zegt om onder meer die reden de tarieven nu ook te mogen verhogen. Janssen heeft altijd volgehouden dat de gemeenten geen tariefsafspraken hebben gemaakt.

Woedend is de wethouder over de opmerking van VVD-fractievoorzitter Verdijk. Verdijk vindt dat Janssen verkeerd heeft gehandeld en naar de rechter had moeten stappen om zijn gelijk af te dwingen. "Dan zou Telekabel de prijsverhoging later natuurlijk alsnog hebben doorberekend", aldus Janssen.

Bron: De Gelderlander, dinsdag 3 maart 1998

 

Commentaar


Kabeltarief

In het najaar van 1996 verkocht de gemeente Nijmegen haar kabelnet aan Nuon Telekabel. Dat leverde de gemeente 18 miljoen gulden op. Bij de verkoop werd vastgelegd dat Telekabel de tarieven voor het doorgeven van de tv- en radiosignalen de komende drie jaren niet zou verhogen (inflatie uitgezonderd).
Bij het vaststellen van die termijn ging de gemeenteraad ervan uit dat het kabinet later landelijke maatregelen, zou treffen om een basispakket van publieke omroepen ook na privatisering van kabelnetten betaalbaar te houden.

De gemeenteraad dacht met zijn besluit recht te hebben gedaan aan de belangen van de kabelabonnees.
Maar tot zijn stomme verbazing verhoogde Telekabel medio vorig jaar de tarieven plots toch met meer dan vijftien procent. Raadsleden van vrijwel alle Nijmeegse fracties riepen de verantwoordelijke wethouder janssen onmiddellijk ter verantwoording. Ze eisten actie. Hij moest naleving van de afspraken afdwingen bij Telekabel.

Wethouder Janssen nam de klachten serieus en ging in overleg met het kabelbedrijf. Volgens de raadsleden kon dat overleg slechts tot é&eacte;n ding Leiden: verlaging van de tarieven. En als Telekabel daar niet toe bereid zou zijn dan zou de hele zaak maar voor de rechter uitgevochten moeten worden. 'We staan, inuners volledig in ons recht', verklaarden de fracties diverse malen.
Pas na maanden van overieg, berichtte wethouder Janssen begin dit jaar dat Telekabel overstag was. De tariefsverhoging zou worden teruggedraaid. De raadsfracties feliciteerden de wethouder.
Maar ze waren daarmee te vroeg bleek deze week. Telekabel draait de verlaging slechts tijdelijk terug. Het gaat slechts om afstel in plaats van uitstel. Uit het akkoord tussen Nijmegen en Telekabel blijkt bovendien dat de burger ook zelf nog voor dat afstel moet betalen.
Voor het financiële verlies over 1998 vanwege het niet doorgaan van de verhoging leent de gemeente Nijmegen aan Telekabel een miljoen gulden renteloos. Terugbetaling van die lening financiert Telekabel vervolgens via een extra tariefsverhoging van dertig cent per maand voor de abonnees in 1999.

Wethouder Janssen vindt het akkoord met Telekabel een mooi compromis. Maar waaruit bestaat dat compromis dan? Het zijn uiteindelijk toch de abonnees die het gelag betalen. Er blijft niets over van de harde garantie van het stadsbestuur dat de verkoop van het kabelnet de abonnees financieel niet zou duperen. Een zichzelf respecterende gemeenteraad laat dit niet passeren. Zelfs niet als die raad op zijn laatste benen loopt. Dit vraagt om een correctie.

Bron: De Gelderlander, woensdag 4 maart 1998

 
'Kabelbedrijf onbetrouwbaar'

Door onze verslaggever
NIJMEGEN - Een meerderheid van de Nijmeegse raadsfracties vindt het kabelbedrijf Telekabel een onbetrouwbare partner. Het hele gedoe, afgelopen maanden, rond de tariefsverhogingen vinden ze een schandalige vertoning, bleek gisteren in de commissie van wethouder Janssen.

Ondanks allerlei schriftelijke afspraken met de gemeente over handhaving van de oude tarieven voor een periode van drie jaar, verhoogde Telekabel vorig jaar plots de tarieven met meer dan vijftien procent. Pas na een reeks overlegrondes draaide Telekabel die verhoging terug. Maar het bedrijf kondigde tegelijk aan dat het slechts om afstel ging. Per 1 januari '99 wordt de geplande tariefsverhoging alsnog ingevoerd. Vanaf die datum geldt het oude contract met Nijmegen over de tarieven namelijk niet meer.

T. Hirdes vindt 'dat Telekabel hiermee de boel belazert'. Een opmerking die gisteren steun kreeg van de commissieleden van de PvdA en De Groenen. Ze vinden het ongehoord dat het kabelbedrijf de verhogingen slechts tijdelijk terugdraait. Het PvdA-raadslid M. van Hulsentop wil zelfs dat de gemeente een klacht bij Nederlandse Mededingings Autoriteit indient over deze actie.
Volgens Hulsentop misbruikt Telekabel zijn monopoliepositie op kabelgebied. Overigens heeft de Nijmegenaar R. Essers al zo'n klacht bij de mededingingscommissie ingediend. Volgens Essers berekent Telekabel ten onrechte alle investeringen door aan alle kabelabonnees. "Het is volgens de wet niet toegestaan om bijvoorbeeld investeringen voor Internet-voorzieningen om te slaan in het algemene kabeltarief," aldus Essers.

Over het resultaat van de gesprekken van wethouder Janssen met Telekabel over de tariefsverhogingen waren de meeste fracties niet te spreken. Zo snapten ze helemaal niets van het gemeentelijke aanbod om in ruil voor het slechts tijdelijk uitstel van de tariefsverhoging een renteloze lening van een miljoen aan Telekabel te geven. De burgers betalen die lening later via een extra tariefsverhoging alsnog terug aan Telekabel.

Volgens Janssen was dit geregeld om de relatie met Telekabel 'goed te houden'.
"Telekabel gaat nogal wat investeren in de stad en we komen elkaar dus nog zeker als partner tegen." De wethouder liet de verraste commissie trouwens weten dat Telekabel na alle rumoer over deze zaak alsnog wil afzien van de gemeentelijke lening. "Maar de aangekondigde extra tariefsverhoging gaat wel door." De commissie concludeerde daarop: "We zijn dus volledig overgeleverd aan de vrije krachten van de markt. Dat is triest."

Bron: De Gelderlander, dinsdag 17 maart 1998

 
Onduidelijkheid over tarieven van Telekabel *

Door onze verslaggever
NIJMEGEN - Heeft kabelexploitant Telekabel ten onrechte een bedrag van in totaal 2,9 miljoen in rekening gebracht bij de Nijmeegse burgers of niet? Die vraag werd gisteravond niet beantwoord door de commissie Ruimtelijke Ordening en Cultuur omdat de notulen van een commissievergadering van 16 maart zoek schijnen te zijn binnen het stadhuis.

Volgens een oplettende Nijmeegse burger, R. Essers, is gebleken dat Telekabel zich niet aan afspraken heeft gehouden die in 1996 met Nijmegen zijn overeengekomen. Er zal geen tariefsverhoging plaats hebben zolang er geen sprake is van een keuzepakket op de kabel. Wel mag de abonnementsprijs jaarlijks geïndexeerd worden.
In een voorlopig antwoord op de brief van Essers door het college van B en W blijkt dat de raad zou hebben ingestemd met nadere afspraken zoals die tussen gemeente en Telekabel zijn gemaakt.
Gisteren kon niemand van de commissieleden zich echter herinneren of de raad ook daadwerkelijk akkoord was gegaan. De meeste commissieleden spraken hun bevreemding uit over de gehele gang van zaken.

Voorzitter wethouder J. Thielen werd verweten dat de briefschrijver 'schandelijk lang' op antwoord heeft moeten wachten. De fractie van GroenLinks sprak van een 'schending van de overeenkomst die gemeente Nijmegen enkele jaren geleden met Telekabel is overeengekomen'.
"Als het waar is wat de heer Essers schrijft, moet deze verhoging met terugwerkende kracht worden teruggedraaid. We willen weten wat de inhoud is van de overeenkomst."
Ook D66'er M. Ulijn kreeg de indruk dat een renteloze lening die Telekabel ooit aan de gemeente had gevraagd, maar niet heeft gekregen, nu via de burger wordt verhaald. "Het feit dat de notulen van de bewuste vergadering van de raadscommissie niet meer zijn terug te vinden, is natuurlijk klungelig."

Wethouder Thielen kon zich ook niet duidelijk voor de geest halen of er destijds inderdaad een raadsbesluit over de tariefsverhoging van Telekabel was genomen. Over de beantwoording van brieven door het college aan de heer Essers wilde de commissie dat er wat adequater werd gereageerd.
Thielen stelde dat Essers nogal 'een nadrukkelijke brievenschrijver' was richting Nijmegen. De commissie stelde echter dat een Nijmeegse burger recht heeft op antwoord ongeacht hoeveel brieven er geschreven worden.

Bron: De Gelderlander, woensdag 9 september 1998

 
Rob Essers

Niek Engelschmanlaan 129
6532 CR  Nijmegen
(024) 355 81 71
rob@gaypnt.demon.nl


(On-)duidelijkheid over tarieven *

In de krant van woensdag 9 september 1998 werd verslag gedaan van een vergadering van de commissie Ruimtelijke Ordening en Cultuur waarin de tarieven van TeleKabel ter sprake kwamen. Om te voorkomen dat de indruk ontstaat dat ik daar als inspreker een verkeerde voorstelling van zaken gegeven heb, wil ik het volgende onder de aandacht brengen.

De vraag waar het om gaat, is of TeleKabel het recht heeft de tarieven voor het basispakket met ingang van 1 januari 1998 te verhogen met f 1,50 per maand in verband met de verglazing van het hoofdnet. Dat is een lastenverzwaring voor de Nijmeegse burgers van 1,1 miljoen gulden per jaar. De verhoging wordt door TeleKabel weliswaar pas op 1 januari 1999 ingevoerd, maar er wordt dan wel 60 maanden lang 30 cent extra in rekening gebracht (= 1,1 miljoen gulden voor het jaar 1998). Deze verhogingen zijn vastgelegd in een door de burgemeester van Nijmegen ondertekende 'nadere overeenkomst tarieven' van 30 januari 1998.

Naast bovenstaande verhoging zijn de tarieven de afgelopen twee jaar met 11,5 procent verhoogd van f 17,35 naar f 19,35 (= 1,5 miljoen gulden per jaar). Als het goed is, gaat het hierbij om prijsindexstijgingen en externe kostenstijgingen (signaallevering, auteursrechten, programma-inkoop et cetera). Daarmee heeft de Nijmeegse gemeenteraad bij de 'verkoop kabel/zendmachtiging' in 1996 ingestemd.

De door mij tijdens de commissievergadering genoemde lastenverzwaring voor de Nijmeegse burgers van ruim 2,9 miljoen per jaar heeft betrekking op de situatie per 1 januari 1999. Het tarief wordt dan op grond van de 'nadere overeenkomst' verhoogd met f 1,50 + f 0,30 naar f 21,15 per maand (exclusief prijsindex- en andere externe kostenstijgingen).

De gemeenteraad heeft echter nooit ingestemd met de verhoging van f 1,50 in verband met de verglazing. De 'nadere overeenkomst' is op 16 maart 1998 alleen in een commissievergadering besproken. De behandeling in een vaste commissie van advies aan het college van burgemeester en wethouders die tevens tot taak heeft het college van advies te dienen bij de voorbereiding van de besluitvorming in de raad, kan echter niet in de plaats komen van die besluitvorming. In het 'ontbrekende' verslag van 16 maart 1998 antwoordde de voorzitter op een vraag van een van de leden dat de voorlopige overeenkomst is ondertekend onder voorbehoud van goedkeuring door de raad.
 
*)  Deze reactie op een bericht in De Gelderlander van woensdag 9 september 1998 verscheen onder het kopje 'Tarieven TeleKabel' in de rubriek 'Mijn Mening', De Gelderlander, maandag 14 september 1998.

 
Nma moet kabelbedrijf doorlichten

Onderzoek tarieven Telekabel

Door onze verslaggever
NIJMEGEN - Een onafhankelijke instantie als de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) moet de prijslijst die de Gelderse kabelexploitant Telekabel hanteert, doorlichten. Dat vindt de gemeente Nijmegen.

Al enige tijd probeert de stad inzicht te krijgen in de wijze waarop de tarieven van Telekabel tot stand komen. De gemeente heeft diverse keren brieven met een verzoek om opheldering geschreven maar tot op heden geen enkele reactie van Telekabel gekregen.
Voor wethouder Thielen is nu de maat vol. Hij is van plan om daarom maar de Nma in te schakelen. Dat is een onafhankelijke instantie die moet bekijken in hoeverre Telekabel al dan niet over de schreef is gegaan met het samenstellen van de tarieven.
Aanleiding voor deze opstelling door het college van burgemeester en wethouders is de voortdurende brievenstroom van Nijmegenaar R. Essers. Die bestookt de gemeente al enkele jaren met brieven over de wijze waarop gemeente en Telekabel met de exploitatie van het kabelnet omgaan.

Het Nijmeegse kabelnet is enkele jaren geleden verkocht aan Nuon. Telekabel exploiteert sindsdien een groot gedeelte van het kabelnet in Gelderland. Inmiddels heeft UPC Telekabel overgenomen van Nuon. Destijds zijn met de gemeente Nijmegen afspraken gemaakt over de prijzen die de Nijmeegse abonnees moesten gaan betalen.

Over de wijze waarop een en ander tot stand kwam, heeft Nijmegenaar Essers zo zijn twijfels. Hij heeft al diverse procedures aangespannen om inzicht te krijgen in hoe destijds afspraken zijn gemaakt met Telekabel.
Essers heeft een berekening gemaakt van de verhogingen die de afgelopen twee jaar voor de Nijmeegse abonnees zijn doorgevoerd. Vóór 1 januari 1997 betaalden zij tezamen 13.325.000 gulden. Per 1 januari 1999 is dat bedrag opgelopen naar 16,7 miljoen gulden.

Ook de Nijmeegse politiek begint zich zo langzamerhand af te vragen hoe een verhoging van 3,4 miljoen in twee jaar mogelijk is. Ook vinden de politieke partijen het 'vrij onbehoorlijk' dat de gemeente al enige maanden geen antwoord heeft gekregen op verschillende brieven.
Mocht blijken dat de Nma van mening is dat de tarieven ten onrechte zijn verhoogd, dan is Telekabel verplicht om de prijzen alsnog te verlagen.


Bron: De Gelderlander, donderdag 4 maart 1999

 
Strijdbijl over kabeltarief begraven

Door onze verslaggever
NIJMEGEN - Er is gisteravond in het stadhuis een (voorlopige) punt gezet achter de steeds weer oplaaiende discussie over de hoogte van het kabeltarief in Nijmegen. De slotsom is dat de achtereenvolgende verhogingen die Telekabel sinds 1996 heeft doorgevoerd binnen de contractuele afspraken vallen.

Aanvankelijk wilde de gemeente een onafhankelijk instituut in de arm nemen om naar de gang van zaken rond de tarieven te kijken, mede omdat Telekabel geen opheldering gaf als erom gevraagd werd. Kort nadat wethouder Thielen dat een maand geleden aankondigde, gaf de kabelmaatschappij echter alsnog inzicht.
Daaruit blijkt dat het tarief tussen begin 1996 en eind 1998 met twee gulden is verhoogd en per januari van dit jaar nog eens met twee gulden veertig.

De verhogingen blijken gerechtvaardigd, zo rekende Thielen de raadscommissie gisteravond voor. Ze vloeien voort uit de stijging van de kosten van levensonderhoud; de extra kosten die gemaakt worden voor de aanleg van een glasvezelnet (verglazing); een hoger tarief aan auteursrechten en tenslotte de prijs die betaald moet worden voor de toevoeging van nieuwe zenders als Eurosport en CNBC/The Box.

Volgens de Nijmegenaar R. Essers, die er al tijden in slaagt het kabeltarief op de politieke agenda te krijgen, zitten er fouten in hetgeen Telekabel de gemeente voorrekent. Hij hield de raadsleden gisteravond voor dat de kabelmaatschappij zich verrijkt door regelmatig bedragen naar boven af te ronden. Om precies te zijn zou er daarom negen cent per aansluiting teveel betaald worden.

De commissieleden vonden het allemaal niet erg netjes van Telekabel, maar duidelijk werd dat ze er eigenlijk genoeg van hebben om steeds weer over het kabeltarief te praten. Dat gold ook een tweede punt dat Essers aansneed. Volgens hem berekent Telekabel ten onrechte de kosten van de verglazing door in de tarieven.

Hij heeft daarover tot in hoogste instantie aan de bel getrokken, maar ving overal bot omdat hij niet als belanghebbende wordt erkend. Hij vroeg de commissie daarom de zaak bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit aan te kaarten, maar die voelde daar niet voor.


Bron: De Gelderlander, woensdag 14 april 1999

 
Rob Essers

Niek Engelschmanlaan 129
6532 CR  Nijmegen
(024) 355 81 71
rob@gaypnt.demon.nl


'Lastenverhoging' *

Geldgebrek bedreigt opnieuw het voortbestaan van de Nijmeegse lokale omroep. De meest voor de hand liggende oplossing van de financiële problemen is een lokale radio-opslag op de omroepbijdrage. Op grond van het Mediabesluit mag die opslag ten hoogste twee gulden per jaar bedragen. Maar kennelijk heeft het gemeentebestuur moeite met deze 'lastenverhoging' voor de Nijmeegse burger van 16,7 cent per maand.

De provincie is aanmerkelijk voortvarender met een provinciale radio-opslag van tien gulden en een televisie-opslag van f 6,90 per jaar. Alleen dit laatste bedrag ligt (nog) onder het maximum van tien gulden.

Opmerkelijk is ook dat de verhoging van de tarieven van Telekabel door alle partijen slechts voor kennisgeving is aangenomen. Sinds 1 januari 1999 betalen Nijmeegse burgers f 1,80 per maand extra voor onder meer de verglazing van het kabelnet. Dit is een direct gevolg van de 'nadere overeenkomst tarieven' d.d. 30 januari 1998 tussen de burgemeester van Nijmegen en de directeur van Telekabel. Dertig cent van dat bedrag (= f 3,60 per jaar) heeft betrekking op het jaar 1998.

Over die overeenkomst heeft de gemeenteraad zich nooit uitgesproken, hoewel bij de verkoop van de kabel in 1996 is overeengekomen dat de tarieven drie jaar lang niet verhoogd zouden worden. Dat Telekabel - met instemming van de burgemeester van Nijmegen - achteraf de Nijmeegse burgers alsnog de rekening voor 1998 presenteert, vindt niemand kennelijk een probleem.

Maar een lokale radio-opslag van twee gulden per jaar stuit plotseling wél op onoverkomelijke bezwaren. Dan herinneren collegepartijen zich de afspraak dat de Nijmeegse burger geen lastenverhoging door gemeentelijke belastingen krijgt...
Natuurlijk zijn de Telekabel-tarieven geen gemeentelijke belastingen, maar is de omroepbijdrage dat wel!? Een lokale radio-opslag lijkt mij in ieder beter besteed dan de zoveelste verhoging van de kabeltarieven.

 
*)  Deze reactie op een bericht 'Omroep heeft snel geld nodig' (De Gelderlander, donderdag 27 mei 1999) verscheen onder de kop 'Lokale omroep' in de rubriek 'Mijn Mening', De Gelderlander, maandag 31 mei 1999.

 
'UPC werd in zes jaar tijd 44 procent duurder'
Door onze verslaggever
NIJMEGEN - Het is dubbeltjes- en kwartjeswerk, maar het tikt toch aan. Nijmegen betaalt komend jaar bijna een miljoen gulden meer dan nu voor het genot van radio en tv, zo heeft de Nijmeegse 'UPC-watcher' Rob Essers berekend.
Inclusief de verhoging vanaf 1 januari heeft kabelbedrijf UPC dan in zes jaar tijds het abonnement van een standaardpakket ruim 44 procent duurder gemaakt.

"Ik geloof niet dat de telefoon of levensonderhoud in het algemeen ook zoveel duurder zijn geworden." Een grove berekening op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek leert dat het leven tussen 1996 en oktober dit jaar zo'n 15 procent duurder is geworden. Het rekensommetje is een plaagstootje van de Nijmeegse stadscriticus, die niet nalaat het Nijmeegse gemeentebestuur kritisch te volgen.

UPC mag zich echter ook al jaren in zijn warme belangstelling verheugen. Al jaren verzamelt Essers trouw de prijsverhogingen die het kabelbedrijf doorvoert. Vanaf volgend jaar gaat de prijs voor het kabelabonnement omhoog vanwege gestegen kosten, zoals auteursrechten.
Ondanks Essers' goedlachsheid hebben zijn beschuldigende cijferstaatjes, die hij naar Nijmeegse gemeenteraadsleden heeft gestuurd, een serieuze ondertoon. "Het komt voort uit ergernis over de verkoop van de kabel door de gemeente aan destijds Telekabel, in 1996. Terwijl iedereen de wethouders feliciteerde, heb ik toen voorspeld dat dit zou leiden tot kostenverhogingen."

Nu een nieuwe prijsverhoging per 1 januari is aangekondigd, naar f 25,09 per maand, heeft Essers zijn lijst bijgewerkt. Hij vindt dat de tarieven 'de pan uitrijzen'. Met de nu komende verhoging met een door hem berekende 5,4 procent komt hij op een verhoging van 44,6 procent sinds 1996.
In dat jaar betaalden de Nijmegenaren volgens Essers' berekeningen samen 13,3 miljoen gulden voor hun standaard kabelpakket. Ervan uitgaande dat nog steeds 64.000 mensen dat pakket afnemen, komt Essers voor volgend jaar uit op 19,3 miljoen gulden.

Een woordvoerster van UPC wil wel geloven dat Essers rekenwerk klopt. Maar zijn conclusie dat de prijzen 'de pan uit rijzen' is volgens haar 'kort door de bocht'.
Ze wijst erop dat sprake is van normale jaarlijkse verhogingen, gebaseerd op inflatie en bepaalde kosten die worden doorberekend zoals duurdere auteursrechten of de doorgifte van zenders waarvoor betaald moet worden. Daarnaast mag UPC de klant aanslaan voor de vervanging van het koperen netwerk door glasvezel. "Die extra kosten mogen we vijf jaar lang doorberekenen. Dat is destijds afgesproken bij de overname van het net."
Die 'verglazing' dient onder meer internetten via de kabel en digitale televisie. Anders dan Essers meent, is echter ook de gewone tv-kijker er volgens haar bij gebaat. "Het signaal wordt beter, je kunt sneller reageren op storingen en het glasvezelnet is minder vatbaar voor blikseminslag."

Bron: De Gelderlander, vrijdag 7 december 2001

 
UPC-tarief weer omhoog
Door onze verslaggever
NIJMEGEN - UPC voert binnen enkele maanden opnieuw een tariefsverhoging in Nijmegen door. Het kabelbedrijf brengt met ingang van 1 april het tarief naar 11,82 euro per maand. Tot nog toe kost een maand kabel-televisie en -radio 11,38 euro. Die prijs ging de kijker in Nijmegen op 1 januari van dit jaar betalen. De vorige prijsverhoging dateerde van 1 januari 2001 toen het tarief naar 10,80 euro ging. Dat de prijs van een abonnement binnen enkele maanden twee keer wordt verhoogd is volgens een woordvoerder van het kabelbedrijf een bewuste keuze. De nieuwe prijsverhoging is nodig om uitgaven voor onderhoud van het netwerk te bekostigen. Per 1 januari ging de kijker meer betalen om de gestegen inflatie te compenseren.

Bron: De Gelderlander, maandag 18 februari 2002

 
Kabelbedrijf UPC duur in Nijmegen
Door onze verslaggever
NIJMEGEN - Nijmegen bekleedt per 1 januari de vijfde plek in de ranglijst van duurste UPC-gemeenten van Gelderland. De kabelexploitant verhoogt de abonnementsprijs met 4 procent.
Duurste gemeente is Apeldoorn, met bijna 13 euro per maand. De Nijmegenaar gaat 12,30 euro betalen In Lent en Oosterhout (Nijmegen) geldt een afwijkend tarief van 11,60 euro. Dat komt doordat hier een kleiner zenderaanbod geldt dan in de rest van Nijmegen.
Prijsverschillen tussen gemeenten komen voort uit afspraken die het kabelbedrijf en de gemeenten hebben gemaakt over tariefsverhogingen.
Goedkoopste gemeente in Gelderland is Wageningen. Hier kost een maandabonnement voor radio en televisie 8,70 euro.

Bron: De Gelderlander, maandag 16 december 2002

 
Tarieven UPC hoger
Kabel-tv in 66 gemeenten duurder
Door onze verslaggever
AMSTERDAM - Kabelbedrijf UPC Nederland verhoogt per 1 juli de tarieven voor kabeltelevisie in 66 gemeenten. Dat heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt. De verhoging is een gevolg van 'verbeterde dienstverlening', aldus UPC.

Zo worden klanten volgens een woordvoerder tegenwoordig sneller geholpen en is de administratie naar eigen zeggen na jaren van problemen op orde. Om dat te bereiken heeft UPC een omvangrijke en langdurige reorganisatie uitgevoerd.
Door de verhoging stijgt het gemiddelde tarief van 9,40 naar 10,40 euro per maand, exclusief btw voor een standaardpakket radio en televisie. Het bedrijf wil geleidelijk naar een landelijk tarief van 12,50 euro per maand eind volgend jaar.
Nu is er volgens een woordvoerder van UPC door heel Nederland sprake van 'een lappendeken met 115 verschillende tarieven'. "Soms worden in een plaats twee tarieven gehanteerd, zoals in Lichtenvoorde. Sommigen betalen daar 11,23 euro, terwijl anderen 6,77 euro betalen. Harmonisatie schept helderheid."

Niet in alle plaatsen kan per 1 juli het maandbedrag omhoog, aldus de kabelaar. "In gemeenten waar op die datum nog geen aanpassing in de richting van het nieuwe standaardtarief wordt gemaakt, zal UPC in gesprek treden met de lokale overheid om de mogelijkheden daartoe te onderzoeken."
Volgens UPC werkt het bedrijf onder de kostprijs en heeft Nederland op dit moment één van de laagste tarieven voor kabeltelevsie in Europa.
"Ook na de tariefaanpassing zal dit het geval blijven. De prijsverhoging is nodig om een gezonde bedrijfsvoering op langere termijn te waarborgen. Eigenlijk hadden we dit al veel eerder moeten doen."
Het bedrijf zegt dat de bereikbaarheid van het bedrijf, waarover veel klanten klaagden, inmiddels sterk is verbeterd. Tachtig procent van de telefoontjes die de callcentra van UPC wordt volgens UPC binnen dertig seconden beantwoord.

De Consumentenbond is ziedend en noemt de prijsverhoging 'te belachelijk voor woorden'. De bond wil kartelwaakhond NMa inschakelen en ook bij het kabinet aankloppen. Die is het gevolg van 'jaren van slecht management, waardoor de kas leeg is.' Klanten krijgen volgens de bond 'nu pas de kwaliteit die hoort bij het abonnementsgeld wat ze de afgelopen jaren hebben betaald.'

Bron: De Gelderlander, zaterdag 31 mei 2003

 

Edited by RE [ meer over 'de kabel' ]